Visie

Wanneer een kind zich veilig voelt, kan hij zich optimaal ontwikkelen. Gehoord en gezien worden. Maar ook rust, reinheid en regelmaat zijn belangrijke aspecten voor de basisveiligheid die u  op verschillende manieren terug ziet komen.

Picobello is ingericht om zo min mogelijk prikkels te ervaren vanuit de omgeving . Maar heeft wel de ruimte waarin een kind uitgenodigd wordt tot spel. Verschillende hoekjes waar er ruimte is voor de eigenheid van uw kind. Een leeshoekje waar kinderen zich even kunnen terugtrekken en speelplekken waar juist samen gespeeld en ontdekt kan worden. Een grote tafel waar we samen eten.

Een gevoel van basisveiligheid creëer ik ook doordat ik het enige vaste gezicht ben, hierdoor bouw ik een stevige en warme vertrouwensband op met kind en ouder.

Het duidelijke dagritme zorgt voor de nodige structuur bij de kinderen. Elke dag herhalen wij een vast aantal bezigheden. Naast het vrije spel is er aandacht voor activiteiten zoals spelletjes,  knutselen, samen koken of bakken, planten of oogsten in moestuin, of andere creatieve activiteiten. Tussen de activiteiten door zijn er momenten van rust. Dat zorgt voor een mooie balans tussen inspannen en ontspannen.

Jonge kinderen ontdekken de wereld om hun heen in de breedste zin van het woord. Hier moeten ze dan ook de ruimte voor krijgen. Ze vrij laten waar het kan en liefdevolle grenzen stellen waar ze nodig zijn. Ik ga uit van een positieve opvoeding. Dus niet: ‘je mag daar niet op klimmen.’ Maar: ik zie dat je graag wilt klimmen, zullen we samen kijken waar dat wel kan?’ Op deze manier voelen kinderen zich gehoord en mogen ze ontdekken binnen liefdevolle kaders.

Elk kind is op zijn eigen en positieve manier bijzonder. Geen kind is hetzelfde en dus ontwikkelt hij zich niet hetzelfde. Ik heb oog voor de eigenheid van een kind. Een kind moet de ruimte krijgen om op zijn eigen tempo en  eigen wijze te ontwikkelen. Door een kind te observeren zie ik wat een kind nodig heeft en hoe ik daarop kan inspelen. 

Ik zorg voor juiste duurzame (open-end)  speelgoed en ontwikkelingsmaterialen die bij verschillende leeftijden en ontwikkelingsfasen horen.

Goed en gezond eten is erg belangrijk voor jonge kinderen zodat ze optimaal kunnen ontwikkelen. Ik vind het erg belangrijk dat ik dit aan kinderen meegeef.

Waar mogelijk betrek ik kinderen bij het bereiden van eten. Denk aan het aanleggen en verzorgen van een moestuintje, meehelpen met  broodbakken, een smoothie of een maaltijdsoep.

Op deze manier krijgen de kinderen mee waar het eten vandaan komt en wat gezond eten is, ook leren ze verschillende smaken kennen.

De voeding bij Picobello is zoveel mogelijk biologisch. Naast biologisch eten, krijgen kinderen biologische melk, (fruit)water, thee, en heel af en toe biologisch vruchtensap zonder suiker.